top of page

Panourile fotovoltaice functioneaza iarna? A deveni prosumator este eficient?

Actualizată în: 23 aug. 2023


Panouri fotovoltaice eficiente pe timp innorat
Eficienta sistemului de panouri fotovoltaice pe timp innorat

Sistemul de panouri fotovoltaice, prin natura sa, depinde de radiatiile solare. Celulele percep radiatiile solare si astfel se activeaza panourile fotovoltaice. Radiatiile solare sunt prezente si atunci cand timpul este innorat deci, panorile fotovoltaice functioneaza iarna, dar randamentul sistemului scade. Panourile fotovoltaice si in aceste conditii, au un randament de pana la 25%, procent care ajuta la alimentarea unei parti din necesarul energetic.

Randamentul sistemului de panouri fotovoltaice pe timp innorat, pe timp de ceata si in general in conditii climatice nefavorabile, mai ales in anotimpul rece, poate sa varieze, in functie de urmatorii factori:

  • Densitatea norilor;

  • Tipologia de panouri fotovoltaice;

  • Optimizatorii de putere.

Am vazut cum si atunci cand soarele se ascunde dupa nori, panourile fotovoltaice, desi nu mai au acelasi randament, continua sa produca dar, energia produsa nu este suficienta.Desi efectul fotovoltaic prin care energia luminii este convertit in energie electrica functioneaza si in conditii climatice neprielnice, panourile fotovoltaice functioneaza iarna la un randamnet redus.

Cum putem compensa atunci cand energia solara nu este suficienta in perioadele din an cand soarele se arata mult prea rar?

Care sunt solutiile, astfel incat sistemul de panouri fotovoltaice sa fie eficient pe tot parcursul anului, indiferent de conditiile atmosferice?


Solutia completa, pentru a obtine eficienta energetica si pentru a putea constata ca panourile fotovoltaice functioneaza iarna la capacitatea maxima, este cea de a deveni prosumator.

Cu siguranta, cine si-a planificat sa isi instaleze un sistem de panouri fotovoltaice, a auzit de termenul prosumator energie.

Haideti sa vedem ce este un prosumator:

Prosumatorul este cel care nu doar consuma energie din reteaua electrica, ci si produce energie regenerabila din surse regenerabile.

Circuitul prin care se obtine eficineta energetica, prezentat schematic, ar fi urmatorul:

Produci-consumi-vinzi

Prin si multumita acestui proces complet, faptul ca sistemul de panouri fotovoltaice nu produce aceeasi cantitate de energie atunci cand vremea este nefavorabila nu mai este o problema, deoarece intervine procesul de compensare energetica.


Cum ajungem de la producerea si consumul de energie regenerabila, la etapa de vanzare a surplusului de energie?

Acest pasaj important, care completeaza intregul circuit de eficienta energetica, se produce prin injectarea in retea a surplusului de energie regenerabila, unde se aplica mecanismul de compensare cantitativa.

Este dificil procesul prin care se trece pentru a deveni prosumator?

Daca de dosarul de prosumator se ocupa firma autorizata , acest proces nu mai este preocuparea clientului, deoarece firma formata din proiectanti si experti tehnici autorizati se ocupa de intreg proiectul, pe toata durata procesului, din faza de documentatie, pentru depunerea dosarului de prosumator energie, la implementare, pana la serviciul de montaj al sistemului de panouri fotovoltaice si la serviciul de mentenanta.


In concluzie, fie ca este vorba de proiecte industriale precum fabrici, hale de productie, spatii comerciale, cladiri de birouri, cladiri ale unor institutii sau proiecte rezidentiale, instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice este o solutie eficienta atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, in obtinerea independentei energetice.

Putem observa cu ochiul liber ca sunt din ce in ce mai multe cladiri dotate cu sisteme de panouri fotovoltaice care produc energie verde.

Trendul este ascendent pentru ca avantajele economice ale producerii de energie verde sunt multiple, atat pentru prosumator, cat si pentru comunitate.

Atunci cand dorim sa luam cea mai buna decizie, este cel mai bine sa apelam la firme autorizate pentru montarea panourilor fotovoltaice, care ofera consultanta gratuita si care se ocupa de tot, de la faza de proiectare, de clacul eficienta panouri fotovoltaice, pana la faza de executie si montaj a unui sistem fotovoltaic complet si care ofera in continuare mentenanta sistemului de panouri fotovoltaice si nu in ultimul rand se ocupa de dosarul de prosumator.













bottom of page