top of page

Eficienta energetica in industrie. Solutia pentru autonomie si independenta enrgetica in 2023.


sistem fotovoltaic la sol
sistemul fotovoltaic: solutia pentru eficienta energetica in industrie

Atunci cand este vorba de eficienta energetica, automat trebuie luate in considerare care sunt cele mai eficiente metode de reducere a cosumului de energie.

In ultima perioada, datorita situatiei social economice la nivel mondial, preturile la energia electrica au crescut tot mai mult si din pacate trendul este si va fi unul ascendent. De aceea acum, mai mult ca si oricand, in special domeniul industrial este tot mai puternic afectat.

Activitatile industriale, acolo unde consumul de energie este ridicat au suferit foarte mult dar, intreprinzatorii sunt obisnuiti sa gaseasca solutii in situatii limita.


Care este solutia pentru eficienta energetica in industrie?

In contextul provocarilor pe care companiile din domeniul industrial le intampina, datorita costurilor extrem de ridicate la energie, in urma analizelor solutiilor si a eficientei acestora, cea mai eficienta forma de eficineta energetica este montarea panourilor fotovoltaice.

Companiile opteaza pentru solutii definitive de efcienta energetica in industrie, iar energia electrica produsa de catre consumator prin intermediul panourilor fotovoltaice reduce cu pana la 90% costurile la energie, acoperind o parte importanta din energia necesara in afacerile din diverse ramuri industriale, pentru spatiile industriale precum:

  • hale industriale

  • spatii comerciale

  • fabrici

  • sali de fitness, etc.

Inainte de luarea oricarei decizii, dupa individuarea celei mai bune solutii, orice intreprinzator face analiza completa a situatiei interne.

La fel va proceda si in acest caz, pentru ca, pentru a avea parte de eficienta energetica in industrie, este nevoie mai intai sa se faca o analiza completa asupra modului in care compania, in mod personalizat in ramura industriala in care activeaza, cosnuma energia electrica in activitatea sa zilnica, apoi se face o analiza a costurilor, obtinand date exacte, impreuna cu specialisti in domeniu. Aceste date vor fi utile in evaluarea necesarului de productie de energie de catre sistemul de panouri fotovoltaice propriu. Dupa acest prim pas, totul devine simplu, deoarece beneficiarul va pune la dispozitia firmei specializate informatiile, iar de restul se ocupa firma cu experienta in domeniu, formata din experti si specialisti in domeniul instalarii panourilor fotovoltaice, inca din faza de proiectare, pana in faza de executie si apoi de mentenanta.

O sa trecem in registru care ar fi pasii pe care o firma ii urmeaza, astfel incat totul sa decurga perfect, pentru a oferi beneficiarului un serviciu complet si profesional de montare a sistemului de panouri fotovoltaice, raspunzand simplu la intrebarea pe care intreprinzatorii si-o pun destul de des:


Care sunt pasii pe care firma specializata ii urmeaza in drumul spre eficienta energetica in industrie?

  • O prima etapa este constituita din stabilirea parametrilor tehnici, printr-o prima evaluare.

In aceasta etapa se stabilesc suprafetele unde se va efectua montajul panourilor fotovoltaice, luand in considerare orientarea optima a acestora, astfel incat radamentul sa fie maxim.

Tot in aceasta etapa se va stabili care este capacitatea totala a sistemului de panouri fotovoltaice, se va face un calcul de productie al panourilor fotovoltaice si in concordanta cu acesta se va stabili numarul de invertoare solare.

Pentru a intelege importanta alegerii unui invertor solar care poarta si denumirea de invertor fotovoltaic, sa vedem ce reprezinta pentru sistemul fotovoltaic invertoarele solare:

Un invertor solar este una dintre cele mai importante parti ale unui sistem de energie solară fotovoltaică. Invertorul solar transforma energia iesita din panourile solare in energie electrica utilizabila in cazul acesta pentru companii, pentru a asigura necesarul de energie pentru buna functionare a intregului sistem industrial.Astfel, energia solara transformata, devine cea mai eficienta sursa de energie verde.

  • Urmeaza o a doua etapa, cand se face o vizita tehnica la fata locului, unde se evalueaza eventuale neconcordante, pentru a efectua ulterioare modificari necesare pentru buna functionare a panourilor fotovoltaice, astfel incat eficienta energetica sa fie una maxima.Tot in aceasta etapa se vor stabili detaliile tehnice pentru racoradrea sistemului de panouri fotovoltaice la reteaua locala de distributie.

  • O a treia etapa o constituie obtinerea avizelor si a autorizatiilor necesare, de care se ocupa firma specializata la care beneficiarul a apelat, dupa care se face proiectul tehnic.

  • Urmatorul pas este livarea materialelor si a echipamentelor necesare pentru executia proiectului, verficarea si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice.

  • Pe viitor, firma executanta poate asigura si partea de mentenanata.

Dupa ce am vazut care sunt etapele pe care firma specializata in montarea panourilor fotovoltaice industriale trebuie sa le urmeze, pentru a ajunge acolo unde se doreste si anume la eficienta enrgetica in industrie, asa cum se procedeaza in mod profesional si asa cum un intreprinzator este obisnuit sa procedeze, inainte de luarea unei decizii importante, se informeaza despre care sunt cele mai bune materiale existente pe piata din domeniul fotovoltaic si apoi alege dintr-o lista de firme autorizate pentru montarea panourilor fotovoltaice.Pentru a face alegerea potrivita, unul dintre crieriile de individuare a experientei firmei formata din profesionisti, este vechimea operarii in domeniu si un alt criteriu important este portofoliul firmei specializate in instalarea de panouri fotovoltaice.



bottom of page