top of page

Ce este un invertor fotovoltaic, caracteristicile sale si care sunt cele 5 tipuri de invertoare?

Actualizată în: 25 sept. 2023


invertoare on grid de uz industrial
Invertoare on grid in cascada

Atunci cand vine vorba de un sistem de panouri fotovoltaice, ne gandim automat la panourile in sine dar, sistemul de panouri fotovoltaice este format din mai multe elemente precum: panourile fotovoltaice, sistemul de fixare al panourilor, invertor fotovoltaic (invertorul poate fi unul sau mai multe), conectrorii, cablurile solare, dispozitive de protectie, sisteme de monitorizare, acumulatori, sisteme de orientare a panourilor fotovoltaice in functie de pozitia soarelui si eventual un sistem de acumulare a energiei.

In acest articol vom vorbi despre unul din componentele esentiale de maxima importanta ale sistemului fotovoltaic si anume invertorul fotovoltaic.

Haideti sa vedem ce reprezinta invertorul fotovoltaic si care sunt caracteristicile acestui component atat de important din interiorul sistemului de panouri fotovoltaice.


Ce este un invertor fotovoltaic, care sunt caracteristicile sale si cum functioneaza acesta?

Invertorul fotovoltaic, care mai poarta si denumirea de invertor solar este un dispozitiv electric, care transforma curentul direct produs de sistemul de panouri fotovoltaice in curent alternativ, care va fi folosit pentru alimentarea dispozitivelor electrice.

Un invertor fotovoltaic este echipat cu dispozitive de protectie, care au rolul de a stopa alimentarea cu energie electrica in cazul unei caderi de curent. Dispozitivele de protectie au si rolul de supraveghere a intregului sistem fotovoltaic. Multumita invertorului se pot identifica posibile defectiuni si se poate astfel interveni la timp.

Rolul unui invertor fotovoltaic este si cel de a optimiza productia de energie generata de catre modulele fotovoltaice, pentru a obtine randamentul maxim. De aceea, calitatea invertorului este foarte importanta pentru eficienta energetica.

Acum, sa vedem cum functioneaza un invertor fotovoltaic:

Panourile fotovoltaice atrag lumina solara, o absorb si apoi este convertita in electricitate, care asa cum am vazut deja, este curent direct, care nu poate fi utilizat, decat dupa ce este transformat in curent alternativ cu ajutorul unui invertor fotovoltaic. Energia generata de catre panourile fotovolatice este transmisa direct in invertor, de unde este transformata si doar astfel poate fi utilizata in spatiile industriale sau rezidentiale sub forma de energie electrica pentru a acoperi necesarul zilnic.

Inainte de instalarea unui invertor fotovoltaic, este foarte important sa se faca verificari tehnice specifice, care vor fi efectuate de catre personal calificat specializat in domeniul fotovoltaic, din cadrul unei firme specializate cu experienta in domeniu.

Se verifica si se stabilesc urmatoarele aspecte tehnice:

  • Pozitionarea corecta a invertorului fotovoltaic;

  • Corecta functionare a circuitelor electrice;

  • Legaturile dintre inverter si panoul electric;

  • Alegerea capacitatii invertorului.

In comert exista doua mari tipologii de invertorare fotovoltaice de care cu totii am auzit:

  • Invertor fotovoltaic monofazic, care este utilizat in retelele cu curent monofazic si au doi conectori. Aceste invertoare sunt utilizate la sisteme de panouri solare cu o capacitate maxima de pana la 6 kw;

  • Invertor fotovoltaic trifazic, care este compus asa cum si denumirea o anunta, din trei faze si trei tipuri de curent. Acestea sunt folosite la sisteme de panouri fotovoltaice mai mari de 6 kw, montate acolo unde este nevoie de a acoperi un necesar major, de la o casa mai mare, la spatii industriale, hale industriale, supermarketuri si orice alt spatiu care este dotat de curent trifazic si care necesita o capacitate de productie mai mare de 6 kw.

Apoi, exista 5 tipuri de invertoare pe care doar cei din domeniul tehnic le cunosc in detaliu.


Cele 5 tipuri de invertoare fotovoltaice sunt:

  • Invertor off grid, este un invertor care functioneaza in mod complet independent de reteaua de distributie si care stocheaza energia solara din timpul zilei in bateria de acumulatori pentru a putea fi apoi utilizata pe timpul noptii. Unele invertoare off grid functioneaza si fara baterii. Acestea se alimenteaza direct din solar pe timpul zilei, atat cat panourile pot produce maxim.


  • Inverter on grid, este acel invertor care se sincronizeaza cu reteaua de distributie si care injecteaza direct in retea energia produsa de sistemul fotovoltaic. Pentru a se putea injecta, aceste invertoare mentin tensiunea mai ridicata decat cea din retea. Acest tip de sistem este foarte eficient, deoarece atunci cand consumul spatiului dotat cu sistem fotovoltaic depaseste productia, diferenta este luata din retea.


invertoare on grid in cascada de 50 kw fiecare pentru sistem de panouri fotovoltaice de 400 kw
8 invertoare on grid in cascada de 50 kw fiecare
  • Invertor hibrid, este acel tip de invertor care este legat la reteaua de distributie si care are capacitatea de a combina reteaua cu panourile fotovoltaice si cu bateriile. Acest tip de invertoare pot functiona si fara baterii, alimentandu-se pe timpul zilei direct din sistem, in functie de capacitatea maxima de productie a panourilor fotovoltaice, iar daca se depaseste, se va completa din retea sau din baterii acolo unde acestea exista. In cazul in care lipseste curentul in retea, invertoarele se comuteaza automat pe baterii. Exista invertoare precum invertoare Huawei care pot injecta.


  • Microinvertoarele sunt invertoare de dimensiuni reduse, care sunt montate la fiecare panou in parte si care produc direct curent alternativ. Acest tip de invertoare fotovoltaice au capacitatea de a optimiza productia pentru fiecare panou in parte, dar ele sunt foarte costisitoare, iar in cazul unui sistem de panouri fotovoltaice bine pozitionat, cu panourile bine orientate si care are suficient soare, diferenta ca productie este foarte mica si nu va amortiza costurile foarte mari ale intregului sistem.


  • Invertoarele centrale de uz industrial sunt invertoare utilizate pentru sisteme industriale de panouri fotovoltaice de dimensiuni mari, utilizate acolo unde necesarul de energie este unul major. La acest tip de invertoare, modulele sunt legate intre ele in cascada.

Pentru a putea alege invertoarele potrivite sistemului de panouri fotovoltaice, asa cum am putut observa, sunt de luat in considerare diferite aspecte tehnice esentiale, trebuie facuta in prealabil o analiza tehnica subiectiva, care difera de la caz la caz si pe care o poate face doar o firma specializata in servicii la cheie de montare a panourilor fotovoltaice.

Pentru a face cea mai buna alegere, ne poate fi de ajutor sa tinem cont de cateva aspecte: materialele folosite de catre firma ce va instala sistemul de panouri fotovoltaice, experienta in acest domeniu si putem arunca o privire si in portofoliul respectivei firme.








bottom of page