Sistemul de ventilatie face parte dintr-un sistem mai complex, numit Sistem HVAC. Sistemul HVAC este menit să asigure o circulație optimă a aerului dintr-o incapere, fie ca e vorba de un spatiu rezidential, comercial, industrial sau de o institutie si este esential pentru a obtine eficienta energetica.
Acronimul ,,HVAC” provine de la initialele termenilor din limba engleza: heat, ventilation and air conditioning, care in limba romana reprezinta: încălzire (H), ventilație (V) și aer condiționat (AC).
Se vorbeste tot mai des despre ventilatia mecanica controlata, deoarece a devenit un mijloc prin care se garanteaza eficienta energetica a cladirilor, datorita faptului ca prin instalarea unui sistem de ventilatie se imbunatateste considerabil calitatea aerului din interior si pentru ca elimina riscul de aparitie a umiditatii in exces, care poate produce aparitia mucegaiului.
Cele 5 categorii de sisteme de ventilatie:
Sisteme de ventilatie mecanica
Sistemele de ventilatie mecanica sunt toate acele instalati de ventilatie in care miscarea aerului este produsa de catre ventilatoare, care au rolul de a aspira si de a refula aerul, creand astfel un circuit prin care se filtreaza polenul si particulele nocive din aer. Acest tip de sistem de ventilatie imbunatateste considerabil calitatea aerului si este un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura astfel, mentine temepratura adecvata in incapere. Astfel, se va reduce considerabil consumul de energie, obtinand eficienta eneregtica atat de necesara in zilele noastre, cand costurile la energie au explodat, iar trendul continua sa fie unul ascendent.
Cine investeste in sisteme de ventilatie mecanica o face pentru a crea un ambient intern confotabil, sanatos si eficient din punct de vedere energetic.
Sisteme de ventilatie cu reimprospatarea aerului
Aceste sisteme de ventilatie profesionale de purificare a aerului au fost special concepute pentru a elimina din incaperi particulele care pot contine: praf, polen, spori de mucegai, fum, gaze sau virusi. Acest tip de sisteme amelioreaza calitatea aerului.
Sisteme de climatizare
Aceste instalatii asigura in orice perioada din an un ambient confortabil. Sunt dotate cu sisteme de setare, astfel, pot fi programate in prealabil in baza unor parametri si adaptate fiecarui anotimp. Aceste aparate de aer conditionat introduc aerul curat si proaspat in incaperi, mentinand in acelasi timp temperatura constanta. De asemenea, aparatele de aer conditionat performante regleaza nivelul de umiditare din incapere, obtinand astfel confortul maxim.
Pe timp de iarna, un sistem de climatizare are capacitatea de a recupera caldura din interior si de a introduce aerul proaspat din exterior la aceeasi temperatura precum aerul din interior, astfel, se vor minimiza costurile pentru incalzirea incaperilor in sezonul rece deci, sistemul de aer conditionat ne ajuta sa ajungem la mult dorita eficienta energetica.
Sisteme de conditionare a aerului
Acest tip de instalatie putem spune ca este cel mai complex sistem de prelucrare a aerului , deoarece poate asigura echilibrarea caldurii latente si mentinerea conditiilor climatice setate in prealabil pentru incaperea respectiva.
Componentele unui sistem de conditionare a aerului sunt: filtre, ventilatoare, incalzitoare de aer, racitoare, camera de umidificare, aparate pentru reglarea automata a procesolor de conditionare a aerului, sisteme de protectie pentru instalatie si alte componente.
Acest tip de sistem de ventilatie are capacitatea de a asigura prin uscarea, incalzirea sau racirea aerului conditii optime de munca si odihna pentru persoanele ce se afla in spatiile dotate cu astfel de instalatii.
Ventilatia naturala, care de fapt nu este un sistem propriu zis, ci ma degraba un fenomen, deoarece nu este produsa cu ajutorul unui sistem.
Ventilatia naturala este obtiunta prin miscarea necontrolata a aerului, care se realizeaza prin patrunderea aerului proaspat din exterior in interiorul incaperilor, fara a fi prevazute dispozitive speciale de ventilare in scopul vehicularii aerului.
Acest tip de ventilatie obtinuta in mod natural, prin deschiderea ferestrelor are dezavantaje precum: dispersia de caldura, care duce la cresterea considerabila a consumului de energie necesar reincalzirii incaperii, producand pierderi economice importante. Un alt dezavantaj este vicierea aerului din interior, prin introducerea aerului poluat din extrior.
Asa cum am putut observa in acest articol, exista diferite tipuri de sisteme de ventilatie si fiecare dintre ele detine variate avantaje, daca sunt alese in functie de caracteristicile si necesitatile incintei unde vor fi instalate. Pentru a face cea mai buna alegere, se va face o analiza tehnica detaliata a incintei, de catre specialisti in domeniul HVAC. Este foarte important de aceea, ca inainte de luarea unei decizii, sa fie consultata o firma specializata in sisteme de ventilatie .
Comments