top of page

Ce este un sistem HVAC? Este important pentru a creste eficienta energetica?

Actualizată în: 19 sept. 2023


Sistem HVAC format din pompa de caldura si sistem de ventiilatie
Pompa de caldura si sistem de ventilatie

Pentru a putea intelege de ce sistemul HVAC este atat de important pentru eficienta energetica si pentru confort, haideti sa vedem ce este un sistem HVAC?


Sistemele HVAC sunt sisteme complexe menite să asigure o circulație optimă a aerului dintr-o incapere.

Acronimul ,,HVAC” provine de la initialele termenilor din limba engleza: heat, ventilation and air conditioning, adică: încălzire (H), ventilație (V) și aer condiționat (AC). Aceste sisteme sunt foarte eficiente nu numai pentru a putea menține un confort termic ridicat si pentru a asigura o calitate optimă a aerului ci si pentru a reduce consumul de energie dintr-o incapere, fie ca este vorba de un spatiu rezidential, de un spatiu industrial sau comercial.

Jumatate din necesarul de energie din orice gen de edificiu este consumata de aceste 3 sisteme care compun sistemul HVAC:

  • sistem de ventilatie

  • sistem de incalzire

  • aer conditionat

Acest lucru nu poate fi schimbat, deoarece majoritatea timpului ni-l petrecem in interior si avem nevoie de conditii optime si de confort. Automat, ne gandim la consumul de energie indispensabil pentru iluminat si pentru functionarea dispozitivelor electronice pe care le folosim zilnic si de care nu ne putem lipsi. In parte poate fi adevarat, dar daca privim lucrurile din alta perspectiva, mare parte din energia consumata are legatura cu solutiile pentru imbunatatirea confortului ambiental. Asta fac sistemele HVAC si tot mai mult se opteaza pentru ele. Eficienta energetica a cladirilor a devenit acum mai mult ca si oricand extrem de importanta pentru consumator, datorita costurilor tot mai ridicate la energie si care din pacate vor continua sa creasca.Optimizarea sistemelor HVAC si utilizarea lor duc la eficienta energetica dar sa nu uitam ca utilizarea acestor mijloace eficiente de economisire a energiei a devenit si o conditie impusa de catre Uniunea Europeana, care prevede ca toate cladirile noi construite sau cele restaurate sa ajunga la un nivel de consum energetic aproape de zero.

Iata de ce, intr-o perioada in care intreaga planeta se concentreaza pe reducerea cosnumului de energie si pe reducerea emisiilor de CO2, o cladire cu un grad inalt de eficienta energetica devine atat pentru firme cat si pentru investitori importanta nu doar pentru reducerea exponentiala a consumului de energie, dar si pentru reputatia firmei si este acceptata si dorita de catre dezvoltatori si investitori.


Am vazut din ce este compus sistemul HVAC si acum vom detalia ce reprezinta fiecare din aceste 3 componente si de ce ele pe langa confortul oferit, duc la eficienta energetica:

  • Sistem de ventilatie


Siastem de ventilatie vazut de aproape
Sistem de ventilatie

Un sistem de ventilatie prin ventilatia mecanica aduce aerul din exterior in interior, indiferent de conditiile atmosferice externe. Performanta sistemului de ventilatie poate fi reglat prin comutarea vitezelor ventilatorului.

Sistemul de ventilație este utilizat pentru îndepărtarea de mirosuri neplacute, fum, umiditate in exces si a caldurii. Pentru a meține un aer sănătos, sistemul de ventilatie introduce aer proaspăt din exterior pentru a preveni stagnarea aerului din interior.

Conceptul de ventilatie cu recuperare caldura reprezintă procesul tehnologic prin care nu este necerară reîncălzirea aerului dintr-o încăpere la fiecare schimbare de aer. Practic, este recuperată căldura din aerul viciat în proporție de peste 90%, astfel, prin acest proces rezultă economie de resurse, confort și eficienta energetica.

In consecinta, un sistem de ventilatie eficient este un recuperator de caldura si de aceea este considerat un foarte bun mijloc pentru a evita consumul inutil de energie si unul dintre cele mai eficiente sisteme de eficienta energetica.

  • Sistem de incalzire


Pompa de caldura externa
Pompa de caldura

În ceea ce privește elementul de încălzire care compune sistemul HVAC, acesta poate fi format din diverse tipuri de echipamente precum:

  • centrala pe gaz,

  • centrala electrica,

  • pompa de căldură,

  • încălzirea in pardoseală și nu numai.

Un sistem de incalzire are rolul de a asigura confortul termic pe durata sezonului rece. Pentru ca sistemul de incalzire sa fie eficient este necesar sa fie adaptabil conditiilor atmosferice din zona unde este amplasat.

De exemplu, un sistem de incalzire eficient pentru Tenerife, acolo unde avem o clima temperata pe toata durata anului, nu ar putea fi un sistem eficient pentru conditiile climatice din Romania, unde temperaturile fluctueaza foarte mult de la un anotimp la altul. Poate ca in Tnerife nu este nevoie deloc de un astfel de sistem in schimb, in Romania, pe durata toamnei si a iernii, nu putem sa ne lipsim de cofortul climatic intern oferit de sistemele de incalzire. Trebuie sa luam in considerare ca la noi in tara exista importante fluctuatii de temperatura si intre zi si noapte. Din acest motiv, un sistem de incazire eficinet este dotat de un sistem de monitorizare care are capacitatea de a masura parametrii climatici/ambientali interni si externi. Doar astfel pot garanta gradul de confort necesar si eficienta energetica.

  • Aer conditionat


Aer conditionat
Sistem de climatizare

Al treilea component al unui sistem HVAC este aparatul de aer conditionat.

Aerul conditionat regleaza temperatura din interior. Desi gandite initial ca si mijloc de racire, unitatile de climatizare pot fi folosite de asemenea pentru a incalzi incaperile si ajuta la eliminarea umiditatii in exces din interior. Sunt esentiale pentru confort atat pe perioada de vara, cat si in anotimpul rece.

Aparatul de aer conditionat are capacitatea de a raci si de a incalzi in mod eficient o cladire, oferind o temperatura constanta si confortabila, reducand la minim consumul de energie si costurile la utilitati. Din acest motiv, devine alaturi de sistemul de incalzire si cel de ventilatie un sistem de eficienta energetica si bineinteles intregul sistem HVAC este sitemul care aduce confortul in interiorul oricarui tip de cladire.


Extrem de important, atunci cand luam decizia de a instala un sistem HVAC intr-o cladire, fie ea o cladire industriala, comerciala, de birouri, o hala industriala, o institutie, o sala de sport sau o cladire rezidentiala, alaturi de calitatea sistemului in sine, trebuie sa luam in considerare ca este extrem de important ca inca din faza de consultanta si proiectare si pana la faza de montaj si mentenanta ulterioara a sistemului HVAC, sa se ocupe o firma autorizata cu experienta in domeniu, formata din profesionisti.










bottom of page