top of page

Sistemul de instalatii antiincendiu: importanta, clasificarea si principiul de functionare.

Actualizată în: 16 sept. 2023


Instalatie antiincendiu poza alb negru
Instalatie antiincendiu

Orice cladire, fie ea una industriala, comerciala, institutionala sau rezidentiala, este obligatoriu sa fie dotata cu un sistem de instalatii antiincendiu.


Pentru a intelege importanta unei instalatii antiincendiu, sa vedem mai intai ce este instalatia in sine.

Sistemul de instalatii antiincendiu este un sistem complex, special proiectat pentru a detecta, semnala si controla posibilele pericole, care ar putea deveni surse de izbucnire si raspandire a unui incendiu. Protectia impotriva incendiilor nu este doar obligatorie, ci este esentiala pentru protectia si siguranta cladirilor si a persoanelor din acele incinte.

Un sistem antiincendiu trebuie si poate fi proiectat si executat doar de catre firme autorizate de M.A.I. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta – Centrul National pentru Securitate la Incendiu si Protecie Civila pentru proiectarea, instalarea si intretinerea sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare in caz de incendiu. Firma care va proiecta si executa un sistem antiincendiu pentru o cladire, se va ocupa si de intretinerea si verificarea la intervale bine definite, in scopul de a asigura buna functionare a intregului sistem de instalatii antiincendiu.

Proiectarea si executia unui sistem de instalatii antiincendiu se efectueaza tinand cont de structura fiecarei cladiri, deci in mod personalizat, sistemul antiincendiu este adaptat constructiei si tine cont de amenajarea acesteia.

In cazul initierii unui incendiu trebuie sa asigure:

  • estimarea stabilitatii elementelor portante pentru o anumita perioada de timp bine definita;

  • prevenirea izbucnirii unui incendiu si limitarea propagarii focului si a fumului in interiorul respectivei cladiri;

  • prevenirea si limitarea propagarii incendiului in cladirile aflate in proximitate;

  • posibilitatea evacuarii imediate in conditii de siguranta;

  • asigurarea securitatii fortelor speciale de interventie.

Tocmai datorita importantei si complexitatii sistemului de instalatii antiincendiu, in afara faptului ca trebuie sa fie proiectat si executat de catre firme autorizate si specializate in domeniu, pentru a asigura protectia impotriva incendiilor, firmele trebuie sa respecte normativele specifice in vigoare, precum normativul P11832015. Acest normativ reprezinta un document esential in ceea ce priveste securitatea la incendiu a constructiilor. A fost elaborat de catre specilisti in domeniul constructiilor si are la baza reglementarile Uniunii Europene in domeniul instalatiilor de detectie, semnalizare si avertizare la incendiu.

Sistemul de instalatii antiincendiu este format dintr-un complex de instalatii hidraulice, instalatii electrice si componente electronice.

Sistemele de instalatii antiincendiu se proiecteaza si realizeaza in mod personalizat, adaptate cladirilor unde vor fi amplasate si clasei de risc a respectivelor cladiri.

Astfel, putem face o prima clasificare a tipurilor de instalatii antiincendiu:

  • Instalatii de detectie, alarmare si avertizare la incendiu;

  • instalatii automate si manuale de stingere a incendiilor;

  • sisteme de evacuare a fumului si a gazelor


  • Instalatii de detectie, alarmare si avertizare la incendiu

Sunt instalatii antiincendiu care detecteaza mai mult de un parametru de risc de incediu: fum, foc si temperatura ridicata peste norma.

Aceste sisteme au urmatoarele componente:

  • sistem de detectie manuala;

  • centrala de detectie;

  • dispozitiv de declansare alarma;

  • dispozitiv de transmisie alarma;

  • punctul de alimentare al sistemului.

  • detector de fum;

Sistemele de detectie a incendiului in momentul in care detecteaza incendiul prin intermediul unei alarme optice sau acustice, transmite alarma si automat se actioneza deblocarea electromagnetica, pentru a activa inchiderea usilor care blocheaza extinderea focului.


  • Instalatii automate si manuale de stingere a incendiilor

Acest tip de instalatii antiincendiu sunt la randul lor impartite in trei subcategorii:

a) Instalatii semi fixe, actionate manual

b) Instalatii fixe, actionate automat

c) Instalatii speciale, care pot fi atat manuale cat si automate.


a) Instalatiile semi fixe

Sunt instalatii antiincendiu care sunt formate dintr-o retea de distributie a apei, sunt actionate manual si utilizeaza apa pentru stingerea incendiilor.


b) Instalatiile fixe

Instalatiile antiincendiu fixe poarta denumirea de instalatii cu sprinklere. Ele folosesc apa sau aerul cu presiune pentru stingerea incendiului si sunt actionate automat in caz de incendiu.


c) Instalatiile speciale

Acest tip de sistem de instalatii antiincendiu este la randul sau de mai multe tipuri:

  • Sisteme de stingere care folosesc agenti de stingere a incediului alternativi apei si aerului si anume: gaze inerte, gaze chimice si CO2. Sunt folosite in cazul stingerii incendiului in cabinele electrice si alte astfel de spatii inchise care contin cabluri si electricitate.

  • Sisteme de stingere water mist sau water fog. Folosesc pentru stingerea incendiilor apa atomizata, capabila sa elimine oxigenul, prevenind combustia chimica. Aceste sisteme se instaleaza in scoli sau in cladirile industriale, in salile de motoare sau masinarii industriale, etc.

  • Sisteme de stingere cu aerosol. Se folosesc in cazul depozitelor de combustibil, biblioteci, cladiri istorice, etc.

  • Sisteme pe baza de spuma. Aceste sisteme de stingere folosesc un mixt de apa si spuma pentru stingerea incendiului. Sunt utilizate de obicei in stingerea incediului provocat de lichide inflamabile, pentru a proteja cladiri cu grad inalt de risc, precum stabilimente petrochimice, depozite de deseuri etc.


  • Sistemele de evacuare a fumului si a gazelor

Sistemele de instalatii antiincendiu de evacuare a fumului si a gazelor in cazul propagarii incendiului au scopul de a evacua fumul si gazele emanate.


Cum am putut observa, instalatiile antiincendiu sunt foarte complexe, vitale si pot fi concepute si realizate doar de catre firme specializate in domeniu, care detin atestate speciale si repsecta cu strictele normativele in vigoare.










bottom of page