Instalațiile electrice pentru curenti slabi se referă la sistemele electrice care transmit și manipulează semnale cu niveluri reduse de tensiune, în general sub 50 de volți. Aceste instalații sunt folosite pentru diverse scopuri, precum comunicații, controlul accesului, supraveghere video, sisteme de securitate, automatizare și multe altele.
Care sunt pricipalele sisteme la care ne referim atunci când este vorba de curenti slabi și care sunt caracteristicile acestora?
Sistemele principale care funcționează pe baza unei instalatii electrice de curenti slabi sunt:
Sisteme de supraveghere video
Sistemele de supraveghere sunt utilizate în medii diverse, de la mediile de afaceri la instituțiile publice, în scopuri industriale sau în locuințe pentru a asigura securitatea, pentru monitorizarea proceselor industriale sau comerciale și pentru a furniza dovezi în cazul unor evenimente neplăcute sau în caz de efracție.
Sistemul de supraveghere video este foarte eficient fie că este vorba de supravegherea zonelor cu acces limitat, a spațiilor publice, a proceselor de execuție dint-o fabrică, sau atunci când este vorba de supravegherea personalului dintr-un domeniu. Aceste sisteme reduc costurile necesare asigurării securității unei incinte, anticipează un eventual pericol care poate fi automat controlat și înlăturat și conferă sentimentul de siguranță.
Sisteme de detecție incendiu
Sistemele de detecție incendiu sunt proiectate pentru a putea detecta semnele timpurii ale unui incendiu și pentru a avertiza imediat ocupanții clădirii, permițând astfel intervenția rapidă și evacuarea în siguranță a persoanelor. Sistemele de detecție incendiu sunt esențiale pentru protejarea vieții persoanelor și pentru protejarea proprietății.
Orice tip de instalație electrică, fie că este vorba de instalații curenți tari sau curenti slabi, trebuie să fie proiectate și executate de către firma de instalații electrice specializată și care deține atestare ANRE.
Este foarte importantă respectarea normelor și reglementărilor locale privind instalarea și întreținerea sistemelor de detecție incendiu.
Sisteme antiefracție
Orice tip de sistem de alarmă este un dispozitiv conceput pentru detectarea și semnalarea evenimentelor care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității și sunt foarte eficiente pentru prevenție, deoarece descurajează infractorii și oferă siguranța incintelor, fie că este vorba de un spațiu industrial sau rezidențial. Sitemele de detecție efracție montate de o firma de instalatii electrice expertă în curenti slabi sunt sisteme smart, cu armare și dezarmare pentru întreaga cladire sau pe zone, acolo unde fiecare parte devine un sistem independent și permit mișcarea în interiorul spațiului circumscris protejat. Același sistem antiefracție poate îndeplini și alte funcții precum: funcția de protecție împotriva incendiilor, funcții de comandă a iluminatului din curte, monitorizarea temperaturii sau în cazul sediilor firmelor, poate indeplini funcția de pontaj a personalului angajat.
Rețele voce-date
Rețelele de voce și date se referă la infrastructurile de comunicație care permit transmiterea vocii și a datelor între diferite dispozitive.
Aceste rețele voce-date pot fi implementate într-o varietate de medii private sau publice, medii de afaceri sau în cadrul infrastructurii de comunicații publice.
Sistemele de voce-date se folosesc la instalarea de echipamente specifice: centrale telefonice, switch-uri pentru distribuție, routere, media convertoare, cablare structurata , rețele fibră optică, etc.
Pentru instalarea unui sistem de voce-date este nevoie să apelăm la o firma cu experiență în cablarea structurată și tot ce implică proiectarea sistemelor voce-date la standarde înalte, specializată în instalatii electrice curenti slabi.
Sisteme de detecție monoxid de carbon
Sistemele de detecție a monoxidului de carbon sunt proiectate pentru a putea monitoriza și detecta prezența acestui gaz toxic inodor și incolor produs în mod obișnuit de către aparatele care funcționează pe bază de combustie, în cazul în care concentrația depășește parametrii normali. Sistemul va emite un semnal de alarmă și va declanșa sistemul de evacuare a noxelor.
Sisteme de sonorizare și adresare publică
Sistemele de sonorizare și adresare publică (PA - Public Address) cunoscute și sub denumirea de sonorizare ambientală, sunt proeicate pentru a furniza sunetul într-un spațiu public sau comercial și pentru a putea facilita comunicarea pentru o audiție mare.
Aceste sisteme de sonorizare au aplicații diverse, precum sonorizarea ambientală și trimiterea de mesaje în diverse locații precum: aeroporturi, spații comerciale, clădiri de birouri, săli de conferințe, magazine, școli, teatre, cinematografe, stadioane, parcări, etc.
Sistemul de sonorizare face astfel posibilă atât crearea unui ambient sonor, cât și transmiterea de mesaje către pasageri, angajați, clienți, elevi, profesori, spectatori, etc. Ele pot fi amplasate atât în interiorul spațiilor, cât și în exterior.
Acum, după ce am văzut care sunt pricipalele caracteristici ale sistemelor care funcționează pe baza unei instalatii electrice de curenti slabi, vom putea înțelege care sunt etapele instalării unui astfel de sistem.
Etapele principale ale instalării unui sistem de instalații electrice de curenti slabi:
Proiectare și Planificare:
Identificarea nevoilor specifice ale proiectului (exemplu: rețea de date, sistem de supraveghere, sistem de alarmă).
Proiectarea traseului cablurilor și locația echipamentelor.
Obținerea aprobărilor necesare în conformitate cu reglementările locale.
Alegerea Echipamentului:
Alegerea cablurilor, a conectorilor și a echipamentelor potrivite pentru nevoile proiectului.
Verificarea compatibilității între echipamente și specificațiile tehnice.
Studiul mediului:
Se va evalua locul de instalare pentru a identifica potențiale surse de interferență electromagnetică sau alte probleme.
Măsurători și marcări:
Se vor măsura distanțele și vor fi marcate locurile unde trebuie amplasate prizele, panourile, camerele de supraveghere etc.
Montajul suporturilor:
Se vor instala suporturile pentru cabluri și echipamente, respectând specificațiile producătorului.
Traseul cablurilor:
Trecerea cablurilor trebuie făcută astfel încât să minimizeze îndoirile și să evite deteriorarea cablurilor.
Se or utiliza conduite și accesorii adecvate pentru a proteja cablurile împotriva factorilor mecanici și ambientali.
Conectarea echipamentelor:
Instalatorii vor realiza conexiunile conform schemelor tehnice.
Se vor asigura să fie sigure și izolate conexiunile.
Testare și verificare:
Va fi testată fiecare componentă a instalației pentru a se asigura că funcționează conform specificațiilor.
Se va verifica continuitatea cablurilor și izolarea electrică.
Documentare:
Diagrama de instalare, inclusiv traseul cablurilor și conexiunile vor fi documentate.
Fiecare cablu și port va fi identificat cu etichete clare.
Certificare și finalizare:
Specialiștii se vor asigura că instalația respectă normativele și reglementările locale.
Vor fi obținute certificările necesare și va fi finalizat dosarul de instalare.
Echipa de profesioniști se va asigura că instalația are documentația corespunzătoare și că toate dispozitivele sunt etichetate corect.
Pentru orice tip de instalație de curenti slabi e nevoie să apelăm la o firmă de instalatii electrice specializată, formată din instalatori profesioniști și care cunoaște și respectă normele în vigoare și deține atestat ANRE și toate atestarile necesare.
Comments