top of page

Rolul aparatelor de comandă și protecție în cadrul unei instalatii electrice industriale


Releu panou electric
Releu panou electric

Pentru a putea vorbi despre aparate de comandă și protecție, trebuie mai întâi să înțelegem că acestea sunt parte integrantă dintr-un sistem foarte complex și anume: sistemul de instalatii electrice industriale.

Instalatia electrica industriala este formată dintr-un ansamblu de componente și de echipamente electrice utilizate pentru a permite circulația curentului electric și pentru a alimenta toate echipamentele și utilajele folosite în hale industriale, fabrici, uzine, spatii comerciale și in toate spatiile industriale, de orice gen.

Instalatiile electrice industriale includ diverse tipuri de componente.

Unele dintre ele sunt componente personalizate, in funcție de tipologia de instalatie electrica industriala și in funcție de destinația acesteia:

 • Generatoare si transformatoare de tensiune;

 • Aparate de comandă și protecție: contactoare, relee, intrerupătoare automate, etc.;

 • Tablouri și panouri electrice;

 • Lămpi si corpuri de iluminat;

 • Cabluri și conductoare electrice;

 • Echipamente pentru împamantare si protecție împotriva electrocutării.

Aparatele de comandă și protecție sunt utilizate în sistemele electrice pentru a controla și proteja circuitele și echipamentele.

Principalele 3 componente ale acestor aparate sunt:

 • Contactoarele sunt dispozitive electromagnetice utilizate pentru a întrerupe sau a conecta circuitele electrice. Ele sunt folosite în principal pentru comutarea încărcărilor mari sau pentru controlul distanței.

 • Releele sunt dispozitive electromagnetice care răspund la semnalele electrice pentru a deschide sau închide circuitele. Ele sunt utilizate pentru a izola și a proteja circuitele, dar și pentru a permite controlul la distanță sau automatizat.

 • Întrerupătoarele automate sunt dispozitive electromecanice utilizate pentru întreruperea sau restabilirea circuitelor electrice în caz de suprasarcină sau scurtcircuit. Ele sunt esențiale pentru protejarea circuitelor și echipamentelor împotriva daunelor cauzate de suprasarcină sau scurtcircuit.

Rolul aparatelor de comandă și protecție în cadrul unei instalatii electrice industriale:

Aparatele de comandă și protecție sunt componente esențiale ale unei instalatii electrice industriale pentru controlul și protecția echipamentelor și a personalului.

Fiecare component al acestor aparate are un rol specific și vom detalia rolul celor mai importante dintre aceste componente:

 • Comutatoare și întrerupătoare: necesare pentru pornirea și oprirea echipamentelor electrice;

 • Relee de protecție: care detectează și răspund la condiții anormale, cum ar fi supracurentul, subcurentul, supra-tensiunea sau subtensiunea;

 • Contactori: au rolul de control al încărcărilor mari și pentru a izola echipamentele în caz de urgență;

 • Difuzoare de circuit: cu rol de protecție a echipamentelor împotriva suprasarcinilor și scurtcircuitelor;

 • Sisteme de control și monitorizare pentru monitorizarea și controlul diverșilor parametri ai instalației, cum ar fi: tensiunea, curentul, temperatura și umiditatea.

Rolul lor este de a asigura funcționarea sigură și eficientă a instalațiilor electrice industriale, minimizând riscurile de accidente și deteriorare a echipamentelor. De asemenea, permit operarea și întreținerea ușoară a instalațiilor și oferă protecție împotriva deteriorării și defectelor.

Fiecare tip de instalatie electrica are caracteristici specifice, iar alegerea aparatelor de comandă și protecție potrivite depinde de cerințele specifice ale aplicației și condițiilor de operare și trebuie sa fie alese și instalate in conformitate cu normele si standardele de siguranță din industriile specifice.

Făcând parte dintr-un sistem complex de instalații electrice, trebuie sa fie realizate conform unui plan de instalatii electrice și apoi, executate cu precizie de către firma de instaltii electrice specializată în execuția de instalatii electrice industriale.

Comments


bottom of page