top of page

Instalatii electrice industriale: definitie, componente si normative


panou instalatie electrica industriala
Panou instalatie electrica

Sistemele de instalatii electrice industriale sunt destinate liniilor de productie din:

  • hale industriale

  • spatii comerciale

  • sali de fitness

  • showroomuri

  • fabrici si uzine

  • alte spatii de productie si alte spatii industriale

Instalatiile electrice industriale alimenteaza diferite tipologii de dispozitive industriale din diferite domenii. De aceea, sunt instalatii electrice complexe, care trebuie sa garanteze eficienta si continuitatea liniilor de productie din halele industriale, buna fuctionare a intregului sistem din spatiile comerciale, showroomuri, etc.


Ce este un sistem de instalatii electrice industriale?

Este nevoie de o firma autorizata de instalatii electrice pentru realizarea la cheie a sitemului de instalatii electrice?

Instalatiile electrice industriale pot fi proiectate pentru a acoperi si furniza necesarul de energie electrica pentru intregul sistem industrial.

Instalatia electrica industriala este formata dintr-un ansamblu de componente si de echipamente electrice utilizate pentru a permite circulatia curentului electric si pentru a alimenta toate echipamentele si utilajele folosite in hale industriale, fabrici, uzine, spatii comerciale si in toate spatiile industriale, de orice gen.

Instalatia electrica industriala fiind un sistem foarte complex, trebuie sa fie realizat in conformitate cu normele si standardele de siguranta din industriile specifice, iar aceste proiecte electrice de amploare, trebuie sa fie realizate conform unui plan de instalatii electrice realizat de catre un proiectant din domeniu iar apoi, executat cu precizie de catre firma de instaltii electrice specializata in executia de instalatii electrice industriale.

Instalațiile industriale sunt proiectate și construite pentru a răspunde nevoilor de producție ale unei companii și pentru a funcționa într-un mediu industrial complex și care daca nu este executat cu precizie si profesionalism, poate deveni periculos. De aceea, este esențial ca aceste instalații să fie proiectate, construite și întreținute de către personalul calificat dintr-o firma specializata in domeniu. De asemenea, este necesar ca periodic sistemul de instalatii electrice industriale sa fie supus unor verificari periodice riguroase, intretinute in mod regulat, pentru a preveni accidentele si pentru a asigura functionarea conform parametrilor.Tot firma de instalatii electrice se ocupa si de mentenanta instalatiilor industriale.

Riscurile care se evita prin serviciul periodic de mentenanta al sistemului de instalatii electrice sunt:

  • Daune provocate persoanelor sau aparaturii

  • Distrugerea sau deteriorarea sistemelor operative

  • Pericolul de incendiu

  • Poluarea mediului

Instalatiile electrice industriale includ diverse tipuri de componente.

Unele dintre ele sunt componente personalizate, in functie de tipologia de instalatie electrica industriala si in functie de destinatia acesteia:

  • Generatoare si transformatoare de tensiune

  • Aparate de comanda si protectie: contactoare, relee, intrerupatoare automate, etc.

  • Tablouri si panouri electrice

  • Lampi si corpuri de iluminat

  • Cabluri si conductoare electrice

  • Echipamente pentru impamantare si protectie impotriva electrocutarii


Apoi, exista componente comune tuturor instalatiilor electrice industriale:

  • Tuburi si cabluri

Tuburile si cablurile trebuie sa fie pozitionate in spatii ventilate si in loc sigur, astfel incat sa nu existe riscul de incidente.

Tubulatura trebuie sa fie realizata din material ignifug si sa aibe dimensiuni specifice, astfel incat sa poata sa fie trase prin ele cablurile conductoare fara a intampina dificultati.Cablurile trebuie sa fie potrivite pentru tensiuni de 450/750 V.

  • Tablouri, prize si fise industriale

Tabloul electric industrial extern trebuie sa respecte normele de protectie specifice impotriva prafului si a jeturilor de apa, trebuie sa fie dintr-un material ignifug si prevede un sistem de inchidere special.

Prizele si fisele industriale care se utilizeaza pentru conectarea la retea a consumatorilor mobili, cum sunt grupurile de sudura, masinile de gaurit, polizoarele portabile, etc.

Prizele si fisele industriale sunt tripolare. Ele au in plus un contact nul si un contact de pamant, sau unul cu ambele functiuni.

Stiftul de contact corespunzator contactului de pamant trebuie sa fie mai lung, astfel incat legatura la pamant sa se faca inaintea celorlalte.

Prizele si fisele industriale se construiesc pentru tensiunea de 380-500 V si curenti nominali intre 16 si 100 A.

  • Doze de derivatie electrica

Dozele de derivatie electrica sunt cutii de conexiune cu rolul de puncte de conectare ale instalatiei electrice.Ele asigura etanseitate si protectie mecanica si sunt utilizate atunci cand se fac ramificatii ale cablurilor in directii diferite sau atunci cand dimensiunile tuburilor o cer.

Cablurile dozelor de derivatie vor fi ordonate in functie de circuit si trebuie sa fie usor de manevrat.

Aceste doze au si scopul de a asigura siguranta la incendiu.

Jonctiunea firelor este cea mai periculoasa, pentru ca poate provoca incendii. Caseta de jonctiune separa jonctiunea de materialele de perete combustibile, eliminand astfel riscul de incendiu.

Am putut vedea cat este de complex un sistem de instalatii electrice industriale.De aceea, este de import sa fie executat de catre o firma de instalatii electrice industriale detine atestare anre si respecta normativele in vigoare.














bottom of page