top of page

Generatoarele și transformatoarele de tensiune: componente principale ale unei instalatii electrice industriale. Tipuri de generatoare de tensiune.


Generator de tensiune
Generator de curent

Pentru a putea vorbi despre generatoarele de tensiune, trebuie mai întâi să înțelegem că acestea sunt parte integrantă dintr-un sistem foarte complex și anume: sistemul de instalații electrice industriale.

Instalatia electrica industriala este formată dintr-un ansamblu de componente și de echipamente electrice utilizate pentru a permite circulația curentului electric și pentru a alimenta toate echipamentele și utilajele folosite în hale industriale, fabrici, uzine, spatii comerciale și in toate spatiile industriale, de orice gen.

Instalatiile electrice industriale includ diverse tipuri de componente.

Unele dintre ele sunt componente personalizate, in funcție de tipologia de instalatie electrica industriala și in funcție de destinația acesteia:

 • Generatoare si transformatoare de tensiune

 • Aparate de comandă și protecție: contactoare, relee, intrerupătoare automate, etc.

 • Tablouri și panouri electrice

 • Lămpi si corpuri de iluminat

 • Cabluri și conductoare electrice

 • Echipamente pentru împamantare si protecție împotriva electrocutării

De această dată vom vorbi despre generatoarele de tensiune, urmând ca în viitoarele articole de blog să discutăm și despre celelalte componente.

Generatoarele de tensiune sunt dispozitive care transformă alte forme de energie (cum ar fi energia mecanică, chimică sau solară) în energie electrica cu tensiune specificată. Acestea sunt utilizate într-o varietate de aplicații, de la centrale electrice mari până la surse portabile de energie, cum ar fi generatoare de curent pentru corturi sau rulote.

Transformatoarele de tensiune, pe de altă parte, sunt dispozitive care modifică nivelul tensiunii electrice. Ele pot mări (transformatorul elevat) sau reduce (transformatorul coborât) tensiunea electrică. Transformatoarele sunt esențiale în distribuția de energie electrică, deoarece permit transmiterea eficientă a energiei electrice la distanțe mari, reducând pierderile în cabluri și permițând adaptarea nivelului de tensiune la cerințele specifice ale echipamentelor și instalațiilor electrice industriale.

Ambele tipuri de dispozitive sunt esențiale în infrastructura electrică modernă, fie pentru producerea și distribuția de energie electrica, fie pentru utilizarea acesteia în diverse aplicații.

Există mai multe tipuri de generatoare de tensiune și fiecare are avantaje și aplicații specifice.

Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de generatoare de tensiune:

 1. Generatoare de tensiune cu ardere internă (motoare cu ardere internă): Acestea sunt generatoare care folosesc un motor cu ardere internă, cum ar fi un motor pe benzină sau diesel, pentru a produce energie mecanică, care este apoi convertită în energie electrică. Sunt frecvent utilizate în aplicații portabile sau de rezervă.

 2. Generatoare de tensiune diesel: Aceste generatoare utilizează un motor diesel pentru a genera energie mecanică, care este apoi convertită în energie electrică printr-un sistem de alternator.

 3. Generatoare de tensiune pe bază de gaz: Similar cu generatoarele diesel, acestea folosesc un motor care funcționează pe bază de gaz natural sau propan pentru a produce energie electrică.

 4. Generatoare de tensiune eoliene: Aceste generatoare folosesc energia vântului pentru a roti paletele unui rotor, care este conectat la un generator electric pentru a produce energie electrică.

 5. Generatoare de tensiune solare (panouri fotovoltaice): Acestea converteasc lumina solară în energie electrică utilizând celule fotovoltaice. Sunt utilizate pe scară largă în aplicații rezidențiale, comerciale și industriale.

 6. Generatoare de tensiune hidroelectrice: Aceste generatoare utilizează energia apei în mișcare (de exemplu, de la un baraj sau o cascadă) pentru a roti turbinele, care sunt conectate la generatoare electrice pentru a produce energie electrică.

 7. Generatoare de tensiune de înaltă frecvență (HF): Aceste generatoare sunt utilizate în special în aplicații care necesită frecvențe foarte ridicate, cum ar fi echipamentele de sudură și dispozitivele medicale.

Fiecare tip de generator de tensiune are avantaje și limitări specifice, iar alegerea celui potrivit depinde de cerințele specifice ale aplicației și condițiilor de operare și trebuie sa fie ales și instalat in conformitate cu normele si standardele de siguranța din industriile specifice.

Făcând parte dintr-un sistem complex de instalații electrice, trebuie sa fie realizat conform unui plan de instalatii electrice și apoi, executat cu precizie de către firma de instaltii electrice specializată în execuția de instalatii electrice industriale.


8 afișări

コメント


bottom of page