top of page

Legatura dintre procesul de proiectare instalatii electrice si executia instalatiilor electrice

Actualizată în: 12 sept. 2023


Proiect instalatie electrica de iluminat
Plan instalatie electrica de iluminat


Importanta și utilitatea instalatiilor electrice ne face să nu ne putem imagina viata și activitatea zilnica în lipsa energiei electrice. Nu exista spatii de locuit, hale industriale, spații comerciale sau, orice alt tip de spatiu fără existenta unei instalatii electrice. Energia electrică este vitala societătii noastre, iar viata moderna nu poate fi conceputa fara ea. Sistemul de instalatii electrice este unul dintre cele mai complexe sisteme. Din acest motiv, fiecare etapa din realizarea unui astfel de circuit, este extrem de importanta.

Haideti sa vedem care sunt etapele principale ale realizarii unui circuit complet de instalatii electrice:


Etapa I: proiectare instalatii electrice.

Inca din titlu am anticipat legatura dintre faza de proiectare instalatii electrice si etapa finala, cea de executie a unei instalatii electrice, pentru ca

in spatele oricarui circuit de instalatii electrice exista un limbaj tehnic, care poate fi inteles si interpretat de catre proiectantii specialisti in domeniu, care realizeaza proiectele.

Fiecare proiect de instalatii electrice se realizeaza in mod personalizat si este special conceput, in functie de aparatura, utilajele si toate componentele existente in respectiva constructie, care necesita curent electric.

Pentru a putea incepe proiectarea efectiva a circuitului de instalatii electrice se va face o vizita la fata locului, dupa care se incepe procesul de proiectare, urmat de cel de executie.

In functie de tipologiile de instalatii electrice necesare, si faza de proiectare instalatii electrice va fi diferita, de la caz la caz.Asa cum spuneam, fiecare proiect este diferit, personalizat, dar atat lucrariile, cat si proiectele de instalatii electrice se impart in doua categorii:

  • realizarea unui nou circuit de inslatatii electrice

  • modificarea unui circuit de instalatii electrice deja existent.

Pentru realizarea la cheie a unui circuit electric, fie ca este vorba de incinte si cladiri rezidentiale, dar mai ales atunci cand este vorba de incinte si cladiri industriale (hale industriale, spatii comerciale, fabbrici, hale de productie, etc.), este necesar sa apelam la o firma de instalatii electrice specializata in procesele de proiectare instalatii electrice si in executia la cheie a instalatiilor electrice. Firma de instalatii are un departamet tehnic specilizat, care respecta normele in vigoare in faza de proiectare pentru realizarea unei instalatii electrice conforme.

Cu siguranta, cu totii am auzit de termenul normativ i7. Una dintre cele mai importante norme in vigoare care trebuie respectata pentru proiectarea și executia instalatiilor electrice este normativul i7. Orice firma de instalatii specializata, care ofera servicii profesionale de proiectare, executie si de consultanta, detine atestari speciale si respecta cu strictete normele si legile in vigoare.

Conform normativelor, exista trei nivele de proiectare, pe care in acest articol doar le voi enumera, urmand sa revin succesiv cu un articol mai amplu despre cele trei etape ale proiectarii, pentru a nu pierde aici din vedere prezentarea legaturii stranse dintre priectarea instalatiilor electrice si executia acestora:

  • Proiectul preliminar, unde se vor estima costurile complete de proiectare si executie si tipologia de interventie;

  • Proiectul definitiv, care reprezinta, prezentat pe scurt, partea birocratica;

  • Proiectul executiv, care releva o panoramica completa si detaliata a intregului proiect.

Etapa II: executie instalatii electrice. Este etapa succesiva etapei de proiectare instalatii electrice.


Procesul tehnologic de executie al unei instalatii electrice cuprinde mai multe operatiuni si asa cum am vazut, este strans legat de etapa de proiectare. Mai intai, trebuie sa existe toate componentele instalatiei, materialele necesare si utilajele pe care specialistii in executie le vor folosi. Crearea instalatiei electrice incepe prin cablurile electrice, izolarea si mascarea acestora, montarea prizelor, a corpurilor de iluminat, a tabloului de siguranta si a contorului. Dar, ar fi posibila realizarea fizica a proiectului, daca nu ar exista prima etapa si anume cea de proiectare? Bineinteles ca acest lucru nu ar fi posibil si iata de ce cele doua etape sunt la fel de importante si strans legate intre ele.

Ba mai mult de atat, pentru a intelege stransa legatura dintre cele doua etape, putem observa ca pe langa aceste trei nivele ale proiectarii prevazute de catre normativele din domeniu si enumerate mai sus, esentiale in etapa de proiectare, exista un al patrulea nivel de proiectare si anume proiectul constructiv. Acesta este proiectul final, in baza caruia instalatorii vor realiza instalatia electrica. Acest proiect permite concretizarea in faza de executie a intregului proiect realizat in etapa de proiectare instalatii electrice.

Toate aceste capacitati, de la implementarea detaliata a proiectelor de catre proiectantii de la departamentul tehnic, pana la interpretarea corecta a acestora si executia de catre instalatori, le pot avea doar specialistii in domeniu, care formeaza echipa, din cadrul unei firme de instalatii specializate si cu experienta.
43 afișări

Комментарии


bottom of page