top of page

Componentele unei instalatii electrice industriale și principalele caracteristici.

Actualizată în: 13 dec. 2023


Tablou electric
Tablou electric

Instalațiile electrice industriale pot fi proiectate pentru a furniza energia electrică pentru întreg sistemul industrial din fabrici, uzine, spații de producție sau depozite.

Componentele unei instalatii electrice industriale.

Pentru a înțelege complexitatea unei astfel de instalații, să vedem care sunt

componentele de bază, începând cu tabloul electric și panoul electric industrial.

  • Tabloul electric industrial este format precum un puzzle din mai multe componente, care atunci când sunt asamblate și cablate formează un întreg.

Cunoscând componentele unui tablou electric industrial, chiar și în linii mari, ne ajută să înțelegem funcțiile și importanța sa.

Mașinariile, orice tip de aparatură și echipamentele dintr-un centru de producție, uzină, sau alte spații industriale functionează la tensiuni mari, de până la 600V. De aceea, riscurile în cazul unui accident sau a unor defecțiuni sunt foarte mari. Fiecare afacere care are un nivel mare de producție și consum, ar trebui să fie dotată cu tablouri electrice industriale care previn defecțiunile și accidentele. Acestea, prin natura lor, pot administra corespunzător fluxul de energie electrică și echipamentele automatizate de la nivelul panoului de control.

De la tabloul electric este distribuit curentul către întregul circuit electric industrial. Tabloul electric industrial ajută la buna administrare a unui spațiu industrial din punct de vedere electric și operational, deoarece astfel de tablouri au un impact direct asupra procesului de producție din uzine și fabrici. În cazul unei defecțiuni, un tablou electric industrial permite întreruperea electricității pentru repararea defecțiunilor doar pe anumite zone, fără a bloca restul segmentelor din procesul de producție. Componentele unui tablou electric industrial sunt: Circuitele de alimentare

Fiecare aparatură sau echipament care este conectat la tabloul electric industrial este dotat de un astfel de circuit de alimentare astfel, dacă se defectează va putea fi întrerupt individual, fără a afecta celelate circuite și echipamenentele conectate la acele circuite. La fel și în cazul necesității întreruperii unui anumit segment, acest lucru se poate face mulțumită acestor circuite separate de alimentare. Circuitul de control Circuitul de control are rolul de a administra circuitele de alimentare și are rol de prevenție a scurtcircuitelor.

Transformatoare de tensiune și generatoare Transformatorul are rolul de a transfera electricitatea dintre circuite din cadrul unui tablou electric, fără să apară diferențe de tensiune în timpul transferului, eliminând riscul de supraîncalzire și scurtcircuit. Întrerupatoare Deși cu cât este mai automatizat un tablou electric, cu atât este mai bine, existența întrerupătoarelor este esențială, deoarece sunt cele mai ușor și rapid de acționat în caz de nevoie și ele funcționează instantaneu. Întrerupătoarele rămân cele mai sigure, simpe și rapide modalități de control la nivel electric. Ele acționează circuitele de alimentare și pornesc sau opresc anumite mașinării sau echipamente. Panourile de împamantare Panourile de împământare concepute pentru orice tip de instalatii elecrtice industriale sunt esențiale pentru a asigura siguranța persoanelor, a aparaturii și a intregului spațiu în sine. Ele se conectează direct la tablourile electrice, în zone sigure, la mare adâncime, unde nu poate avea nimeni acces liber. Un sistem de instalatii electrice industriale nu poate fi conceput fără echipamentele pentru împămîntare și protecție împotriva electrocutării.

În afară de tabloul elctric, există și alte componente ale oricăror instalatii electrice industriale precum:

  • Aparate de protecție și comandă

Acestea pot fi: relee, întrerupătoare automate, contactoare, etc.

  • Cabluri electrice și conductoare elctrice

  • Lămpi și corpuri de iluminat

Caracteristicile principale ale unei instalatii electrice industriale.

Instalațiile electrice industriale sunt foarte complexe și ele includ o gamă largă de componente și echipamente, care trebuie să fie proiectate și instalate de către specialiști și la care trebuie să aibă acces doar personalul specializat, pentru a păstra calitatea, durabilitatea și eficiența acestora și a spațiului de lucru.

Să vedem care sunt caracteristicile unei astfel de instalații:

Capacitate mare de alimentare: Instalațiile electrice industriale trebuie să aibă o capacitate mare de alimentare. Ele sunt proiectate pentru a furniza energie electrică unui mare număr de utilaje și echipamente industriale.

Durata în timp: Orice tip de instalatii electrice industriale sunt astfel concepute, încât să reziste în timp la condițiile deosebite de mediu din domeniile industriale: temperaturi fluctuante și extreme, vibrațiile puternice și diferența de umiditate. De aceea, la instalațiile electrice industriale sunt folosite materiale speciale de o calitate superioară, foarte rezistente, pentru a evita întreținerea constantă a acestora și defecțiunile.

Flexibilitate: Instalațiile electrice industriale trebuie să fie flexibile, pentru a putea fi adaptate la schimbări în procesele de producție și pentru a putea fi extinse sau modernizate în viitor.

Mentenanța: Instalațiile electrice Industriale trebuie să fie foarte ușor de întreținut. Acesta este un aspect esențial în vederea minimizării timpului de inactivitate și a costurilor care ar apărea odată cu defecțiunile atât datorită reparațiilor, cât și datorită stopării unei părți sau, a întregii activități.

Instalațiile electrice industriale sunt sisteme complexe, proiectate și executate respectând normele și standardele de siguranță specifice industriilor cărora le sunt destinate și pot fi proiectate și realizate doar de către firme specializate în domeniul instalațiilor industriale.

Încă din faza de proiectare este important să se țină cont de specificul și cerințele fiecărei întreprinderi, astfel încât fiecare tip de instalații electrice industriale să poată asigura funcționarea optimă și sigură a aparaturii și a întregului proces industrial.

Commentaires


bottom of page