top of page

Cele 3 tipuri de lampi si corpuri de iluminat din cadrul unei instalații electrice industriale și rolul lor în cadrul sistemului electric.

Actualizată în: 1 mai


Corpuri de iluminat ale unei hale industriale
Corpuri de iluminat industriale


Pentru a putea vorbi despre lămpile si corpurile de iluminat din cadrul unei instalatii electrice industriale, trebuie mai întâi să înțelegem că acestea sunt parte integrantă dintr-un sistem foarte complex: sistemul de instalatii electrice industriale.

Instalatia electrica industriala este formată dintr-un ansamblu de componente și de echipamente electrice utilizate pentru a permite circulația curentului electric și pentru a alimenta toate echipamentele și utilajele folosite în hale industriale, fabrici, uzine, spatii comerciale și in toate spatiile industriale, de orice gen.

Instalatiile electrice industriale includ diverse tipuri de componente.

Unele dintre ele sunt componente personalizate, in funcție de tipologia de instalatie electrica industriala și in funcție de destinația acesteia:

 • Generatoare si transformatoare de tensiune;

 • Aparate de comandă și protecție: contactoare, relee, intrerupătoare automate, etc.;

 • Panouri și tablouri electrice;

 • Lampi si corpuri de iluminat;

 • Cabluri și conductoare electrice;

 • Echipamente pentru împamantare si protecție împotriva electrocutării.

Lampile și corpurile de iluminat utilizate într-o instalație electrică industrială sunt proiectate pentru a asigura iluminarea optimă a spațiilor de lucru, sănătate și siguranță.

Lampi si corpuri de iluminat din cadrul unei instalatii electrice industriale sunt:

 1. Becuri cu incandescență;

 2. Becuri fluorescente sau LED-uri, în funcție de necesități și de cerințele specifice ale mediului industrial;

 3. Corpuri de iluminat specializate:

 • Proiectoare;

 • Lumini de urgență;

 • Sisteme de iluminat cu senzori pentru economisirea energiei.

1. Becurile cu incandescență

Erau frecvent folosite în instalațiile electrice industriale pentru iluminat. Aceste becuri funcționează prin încălzirea unui filament de wolfram până la temperatura la care emite lumină. Cu toate acestea, din cauza consumului ridicat de energie și a eficienței reduse în comparatie cu alte tipuri de becuri, cum ar fi LED-urile sau becurile fluorescente, utilizarea becurilor cu incandescență în instalațiile industriale a fost în mare parte înlocuită cu tehnologii mai moderne și mai eficiente energetic.

2. Becurile fluorescente și LED-urile

Sunt alegeri comune pentru iluminat datorită eficienței lor energetice și duratei lungi de viață.

Becurile fluorescente utilizează un gaz și un strat de fosfor pentru a produce lumină atunci când un curent electric trece prin tubul fluorescent. Acestea oferă o lumină uniformă și ele duc la eficienta energetica multumită consumului foarte redus, fiind potrivite pentru spații mari din instalațiile industriale.

LED-urile (diodă emițătoare de lumină) au o și mai mare eficienta energetica și au o durată de viață semnificativ mai mare decât becurile fluorescente sau cu incandescență. Ele pot fi utilizate pentru diferite scopuri în instalațiile industriale, inclusiv pentru iluminat general, iluminat direcțional sau iluminat de accentuare.

Atunci când se alege între aceste două opțiuni, factori precum cerințele de iluminare specifică, costurile de operare și de întreținere, precum și mediul de lucru specific al instalației trebuie luate în considerare pentru a determina cea mai potrivită soluție.

3. Corpurile de iluminat spcializate:

Într-o instalație electrică industrială, pot fi utilizate diverse corpuri de iluminat specializate pentru a satisface nevoile specifice și pentru a asigura un mediu de lucru sigur și eficient. Acestea includ:


 • Proiectoare: Proiectoarele sunt folosite pentru a oferi iluminare direcționată și intensă în anumite zone sau pentru a ilumina spații mari în aer liber sau în interiorul instalației. Acestea pot fi utilizate pentru iluminat de securitate, iluminat de urgență sau iluminat pentru lucrările de întreținere.


Proiectoare scena
Proiectoare

 • Lumini de urgență: Acestea sunt instalate pentru a oferi iluminare suplimentară în caz de situații de urgență sau întreruperi neașteptate ale alimentării cu energie electrică. Lumile de urgență sunt prevăzute cu baterii încorporate care se activează automat în cazul în care alimentarea principală este întreruptă.


Lumina de urgenta evacuare - Exit
Lumina de urgenta pentru evacuare

 • Sisteme de iluminat cu senzori: Acestea sunt concepute pentru a economisi energie prin detectarea prezenței umane sau a luminii naturale și ajustând nivelul de iluminare în funcție de aceste informații. Sistemele de iluminat cu senzori pot include senzori de mișcare, senzori de lumină și sisteme de control inteligent, care pot fi integrate într-o rețea de automatizare a clădirilor pentru a gestiona eficient consumul de energie.


Sistem de iluminat hala industriala cu senzori
Sistem de iluminat hala industriala cu senzori

Toate aceste lampi si corpuri de iluminat specializate contribuie la asigurarea unei iluminări adecvate și eficiente într-o instalație electrică industrială, contribuind în același timp la siguranța și productivitatea angajaților.

Este important ca aceste echipamente să fie instalate și întreținute de către o firmă specializată în instalatii electrice industriale care să respecte normele de siguranță și reglementările industriale.

Comments


bottom of page